Municipality of FERES - Greece

 

ΑΡΧΑΙΟΣ ΔΟΡΙΣΚΟΣ

Σχετικές συνδέσεις :  Για τον επισκέπτη  Η Ελληνικότητα της περιοχής  Ιστορία  Τουρισμός  Πολυμέσα  Αρχική

 
 
Ενας από τους σπουδαίους σταθμούς που χάραξε ο Μέγας Αλέξανδρος στον μεγάλο δρόμο που ονομάστηκε αργότερα Εγνατία οδός, ήταν ο Αρχαίος Δορίσκος. Ένας πλούσιος κάμπος, που και μόνο από τους αρχαίους συγγραφείς βγαίνει το συμπέρασμα ότι κρύβει πνευματικό και ιστορικό θησαυρό στον αρχαιολογικό του χώρο. Ο Ηρόδοτος, στο VII βιβλίο του, κάνει εκτενή αναφορά στο βασίλειο του αρχαίου Δορίσκου.
Ο Δαρείος, το 480, εκστρατεύει κατά του έθνους των Σκυθών: <<... ο δε Δορίσκος εστί της Θρηκίης αιγιαλός τε και πεδίον μέγα, δια δε αυτού ρέει ποταμός μέγας Εβρος εν τω τείχος τε εδέδμητο βασιλήιον τούτο το δη Δορίσκος κέκλειται, και περσών φρουρή εν αυτώ κατεστήκεε υπό Δαρείου εξ εκείνου του χρόνου επεί τε επί Σκύθας εκστρατεύετο. Έδοξε ων τω Ξέρξη ο χώρος είναι επιτήδιος ανδιατάξαι τε και εξαριθμήσαι τον στρατόν και εποίεε ταύτα...>>.

Κλικ για μεγένθυση και πληροφορίες για το εικονιζόμενο αντικείμενο.Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Ζαχαρόπουλο: <<Ο Δορίσκος της Θράκης είναι μία παραλία και μία μεγάλη πεδιάδα και αυτήν διασχίζει ένας μεγάλος ποταμός, ο Έβρος. Εντός της έχει χτιστεί ένας βασιλικός πύργος, αυτός που φέρει το όνομα Δορίσκος και μέσα εκεί είχε εγκατασταθεί φρουρά περσική υπό τον Δαρείον από εκείνη την εποχή που ξεκίνησε δια την εκστρατείαν κατά των Σκιθών. Αυτός λοιπόν ο τόπος εθεωρήθη κατάλληλος από τον Ξέρξη τα οδήγησαν εις την παραλίαν που είναι πλησίον του Δορίσκου. Εκεί ευρίσκονται αι πόλεις των Σαμοθρακών Σάλη και Ζώνη και εκεί που τελειώνει το ονομαστόν ακροατήριον Σέρρειον. Η παραλία αυτή τα παλιά χρόνια ήτο των Κικόνων. Εις την παραλία άραξαν τα πλοία και ύστερα τα έσυραν εις την Ξηράν και τα εστέγνωναν και τα επιδιόρθωναν. Και εν τω μεταξύ εκείνος προέβαινεν την αρίθμησιν του Στρατού>>.

Τον Ηρόδοτο συμπληρώνει ο Διόδωρος Σικελιώτης: <<... ως δ' ηκεν Δορίσκον ενταύθα μετεπέμπετο το ναυτκόν ώστε αμφοτέρας τας δυνάμεις εις ένα τούτον αθροισθήναι, εποιήσατο δε και την εξέτασιν της στρατιάς απάσης.>>.

Την αρίθμηση της στρατιάς του εδώ κάνει και ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο Δορίσκος ήταν μια πόλη που κατοικήθηκε από τους πανάρχαιους χρόνους, πρίν ακόμη ανακαλυφτεί ο κεραμικός τροχός. Σημείο αναφοράς ο Δορίσκος. Το βόρειο τείχος έφτανε 4χιλμ. ΝΔ της πόλης των Φερών. Οταν έφυγαν οι Πέρσες αναπτύχθηκε σε εμπορικό κέντρο.

Σήμερα ο επισκέπτης στο μεγάλο κάμπο με τους πολλούς τύμβους θα δει ελάχιστο ανασκαφικό έργο , όπως θεμέλια κάστρων και ίχνη σπιτιών. Εχουν αποκαλυφθεί σφραγίδες Ροδίων - Θασών, νομίσματα και αγγεία που δηλώνουν την οικονομική ευρωστία. Βρέθηκε μια στήλη με ψηφίσματα του 3ου - 2ου π.Χ. αιώνα.

Ο θρύλος για μυθικούς θησαυρούς και την ολόχρυση εκκλησία είναι διάχυτος στην περιοχή. Όλη η περιοχή κρύβει σύνεργα ναυσιπλοΐας (άγκυρες, κατάρτια, σιδερικά).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημοσθένης, στους <<Φιλιππικούς>> του καυτηριάζει τους Αθηναίους για την ολιγωρία τους να εγκαταλείψουν στα χέρια του Φιλίππου τον Δορίσκο: <<Οράτε Σέρρειον και Δορίσκον ταύτα γαρ πρώτα ολιγωρηθή και μετά την ειρήνην, α πολλοίς υμίν ουδέ γνώριμα εστι ίσως ταύτα μέντιοι εαθέντα και παροφθένια απώλεσε Θράκην και Κερσοβλέπτην, σύμμαχον ανθ'ημών>>.
Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Το 340 π.χ. ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας άφησε το Δημοσθένη να εκφωνεί τους <<Φιλιππικούς>>. Ζήτησε μόνο τα αντίγραφα των λόγων του που τα διάβαζε με θαυμασμό. Το 336 π.Χ. , σε ηλικία 47 ετών, ο Φίλιππος φονεύεται. Ο γιός του Αλέξανδρος , 20 ετών , συγκεντρώνει στο Δορίσκο τον Παγκόσμιο Ελληνισμό , σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του πνευματικού κόσμου. Ο ελληνισμός, η ελληνική επιστήμη, οι τέχνες και γενικά όλο το πλήρωμα της πνευματικής ζωής όλων των εδαφικών ζωνών, συγκεντρώθηκαν στο Δορίσκο και ξεχύθηκαν σ' όλο τον κόσμο. Δεν υπήρξε στην ιστορία άλλο σημείο συγκέντρωσης τόσο μεγάλου αριθμού πνευματικών ανθρώπων. Από εδώ επεκτάθηκε στον κόσμο η ελληνική άνθιση της επιστήμης την οποία σήμερα όλοι θαυμάζουν. Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει το μουσείο Αλεξανδρινής πνευματικής ζωής. Θα τολμούσε να πει κανείς ότι ο Δορίσκος από τον 5ο αι. π.χ. υπήρξε κέντρο συγκέντρωσης όλων των λαών και ανάπτυξη της ιδέας για ένα οργανωμένο έθνος, κάτι σαν το σημερινό ΟΗΕ.

Κλικ για μεγένθυση και πληροφορίες για την εικόνα.Η ανάδειξη των εθνικών πολιτισμικών μας στοιχείων δεν είναι απλώς αναγκαία διαδικασία ενίσχυσης της εθνικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς , αλλά και αποτελεσματικό μέσο δημιουργικής συνεργασίας με όλους τους λαούς, Πέρσες , Ανατολίτες, Ευρωπαίους και Δυτικού, που πάτησαν και άφησαν τα ίχνη τους.

 


ΝΕΟΣ ΔΟΡΙΣΚΟΣ  (568 κάτοικοι)

Σήμερα υπάρχει το χωριό Δορίσκος 6 χλμ. Νοτιοδυτικά των Φερών αριστερά της Ε.Ο. Ο φόβος των πειρατών τους οδηγούσε στο να χτίσουν μια νέα πόλη βορειότερα, κουβαλώντας τη βαριά κληρονομιά και το πανάρχαιο όνομα ως άξιοι συνεχιστές του αρχαίου Δορίσκου. Εδώ έχει ταφεί ο επιφανής Μητροπολίτης Μαρώνειας Ιωαννίκιος, το 1838. Ο μεγάλος Φιλικός , ένας από τους εμπνευστές της Φιλικής Εταιρείας, ήταν ένας αξιόλογος πνευματικός άνδρας που έδωσε την ψυχή του σε ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα. Ο ήχος του καμπαναριού στο χωριό του 18ου αιώνα είναι η φωνή του Μητροπολίτη Ιωαννίκιου, από την αυλή της παλιάς εκκλησίας που λειτουργούσε μέχρι το 1955.

 
  ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ  Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ