Η μοναδική ομορφιά και η ποικιλότητα που προσφέρει το Δέλτα του Έβρου και
η γύρω περιοχή όλες τις εποχές του χρόνου, θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη που θα θελήσει να το γνωρίσει ή να το σπουδάσει.
Οι χειμερινοί μήνες είναι κατεξοχήν μήνες των υδροβίων πουλιών. Αρκετές χιλιάδες από αυτά ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα καθώς στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας ο χειμώνας είναι εξαιρετικά δριμύς. Σε μία περιήγηση κατά το μήκος των κεντρικών αναχωμάτων που οδηγούν στα αντλιοστάσια και το δασικό φυλάκιο ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα βουτηχτάρια, τους κορμοράνους, τις λαγγόνες, τους Αργυροτσικνιάδες και τιυς Σταχτοτσικνιάδες, τους γλάρους και τα αρπακτικά. Πλησιάζοντας τις λιμνοθάλασσες Δράνα, Λακί και Παλούκια θα αντικρίσει κοπάδια από όλα σχεδόν τα είδη πάπιας όπως Σφυριχτάρια, Ψαλίδες, Σαρσέλλες, Πρασινοκέφαλες, Καπακλήδες, Κιρκίρια κ.α.
Οι πελεκάνοι με τους Κορμοράνους είναι σχεδόν μόνιμα στην αμμονησίδα των Παλουκιών ενώ τα Φοινικόπτερα μετακινούνται από την Δράνα προς τα δυτικά παράλια και από εκεί στις εκβολές του ποταμού Έβρου ή τη λίμνη Νυμφών. Οι κύκνοι σκορπισμένοι όπου υπάρχει νερό ψάχνουν την τροφή τους. Στις χέρσες εκτάσεις ανάμεσα στην Δράνα και τα Παλούκια ο χήνες ανήσυχες, με το κουνιστό περπάτημά τους βόσκουν, έτοιμες να πετάξουν με τον παραμικρό θόρυβο. Εντυπωσιακή είναι η παρουσία των αρπακτικών όπως του Καλαμοκίρκου, του Βαλτόκιρκου και του πετρίτη που πετούν ολόγυρα ψάχνοντας για τροφή. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον θαλασσαετό, ένα από τα πλέον σπάνια πουλά της Ελλάδας , να κάθεται σε κάποια στρατηγική θέση γύρω από τις λιμνοθάλασσες των Παλουκίων ή της Δράνας περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για την λεία του, κάποια αδύναμη πάπια.
Κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, Μάρτιο και Απρίλιο,
καθώς και κατά τους Φθινοπωρινούς, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όταν γίνεται η μετανάστευση των πουλιών, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει ένα μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ειδών, από τα οποία μερικά είναι αρκετά σπάνια. Την άνοιξη η εικόνα του Δέλτα είναι ιδιαίτερα ελκυστική καθώς μεγάλες εκτάσεις είναι ακόμη πλημμυρισμένες, το πράσινο χρώμα της βλάστησης κυριαρχεί και τα ανθισμένα αρμυρίκια συμπλήρωσαν το πολύχρωμο μωσαϊκό του. Η Αβοκέτα, ο Πρασινοσκέλης, η Σταχτοσκαλίδρα, ο Μαχητής και η σπάνια Λεπτομύτα παρατηρούνται στα ρηχά νερά των βαλτότοπων στα νότια παράλια στη Δράνα ενώ ο Καλαμοκανάς, η Αγκαθοκαλημάνα, το Νεροχελίδονο ετοιμάζονται για αναπαραγωγή. Ανήσυχοι ο Φιδαετός, ο Στεπόκιρκος και ο Λιβαδόκιρκος ψάχνουν για την τροφή τους πάνω από τις εκτάσεις του δέλτα ενώ ο Ψαραετός κάθεται πάνω στους μεγάλους κορμούς δένδρων που κατεβάζουν τα νερά του ποταμού στις εκβολές του, έτοιμος να αρπάξει τη λεία του. Τα νησάκια παρουσιάζουν μοναδικό θέαμα καθώς εδώ έχουν έρθει τα γλαρόνια όπως το Ποταμογλάρονο, το Νανογλάρονο και το Γελογλάρονο, για να φωλιάσουν.
Οι μήνες Μάιος και Ιούνιος είναι μήνες αναπαραγωγής και όσα πουλιά δεν έχουν μεταναστεύσει βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένα στις φωλιές τους , σε αθέατα σημεία, για να αρχίσει η αναπαραγωγική διαδικασία. Αυτή την εποχή θα παρατηρηθεί και ο Στρειδοφάγος, ο Κοκκινοσκέλης , ο Πορφυροτσικνιάς, και ο Κρυπτοτσικνιάς.
Στους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο , η αναπαραγωγή των πουλιών έχει ολοκληρωθεί. Επειδή τα νερά αρχίζουν να ελαττώνονται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας , λιγοστεύουν και οι βιότοποι των πουλιών. Λίγο αργότερα αρχίζει η φθινοπωρινή μετανάστευση. Αυτή την εποχή θα παρατηρηθεί και μεγάλος αριθμός πελαργών που αποτελεί μοναδικό θέαμα, καθώς συγκεντρώνονται στο δέλτα για το μακρινό ταξίδι. Το νότιο τμήμα του δέλτα παίρνει το χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα της αλοφυτικής βλάστησης με κυρίαρχο είδος την Salicornia europaea. Τα κοπάδια με αγελάδες και τα πρόβατα βόσκουν στους θαμνώνες με τα αρμυρίκια ψάχνοντας για σκιερά και υγρά μέρη. Οι ψαράδες με τις χαρακτηριστικές βάρκες, τις πλάβες, εξορμούν με τα καλαμωτά για να ψαρεύουν στα νησάκια και στις εκβολές του ποταμού.